15.6.07

Ranné rukopisy v Oxfordskej univerzite

Digitalizované rukopisy prináša aj stránka Oxfordskej univerzity - Early Manuscripts at Oxford University : Digital facsimiles of complete manuscripts, scanned directly from the originals.
Obsahuje 80 ranných rukopisov, ktoré sú rozdelené do 7 kolekcií:Balliol CollegeBodleian LibraryCorpus Christi CollegeJesus CollegeMagdalen CollegeMerton CollegeSt. John’s College.
Viac o projekte sa dočítate na úvodnej stránke.

Jednotlivé kolekcie, resp. zoznamy rukopisov obsahujú signatúru a to najdôležitejšie z popisu dokumentu. Zo signatúry sa dostaneme k podrobnejším informáciám o dokumente. Tento popis obsahuje okrem signatúry aj meno vlastníka dogumentu, poznámku copyrightu, ďalšie informácie k obrázkom (ich šíreniu, kopírovaniu a pod.). Ďalej sa tu opäť nachádza popis dokumentu s technickou poznámkou (obrazy majú rozlíšenie 600 DPI).

Knihou môžte listovať buď po jednom obraze, alebo cez galériu. Obrazy sú dosť veľké, preto je možné, že ich načítanie bude dlhšie trvať, ale dajú sa tak veľmi dobre čítať.

Je to zaujímavé zistenie - že predsa je len dosť inštitúcií, ktoré ponúkajú svoje zbierky online neobmedzene (reps. na nejaké obmedzenie, ktoré by sa týkalo len prezerania obrazov som neprišla).

Stačí si už len zalistovať :-)

Žiadne komentáre: