15.6.07

Paleografia na stránkach Národného archívu Veľkej Británie

Stránky národného archívu v Anglicku (The National Archives) majú zaujímavú časť k paleografii (Paleography: reading old handwriting 1500-1800. A practical online tutorial).
Paleografia je štúdium starých rukopisov (sa dozvedáme z prvého odstavca stránky). Stránka by mala pomáhať čítať rukopisy, ktoré boli napísané v Anglicku medzi rokmi 1500-1800.
Podľa toho, čo sa ďalej dočítame, by s jej pomocou malo byť čítanie rukopisov ľahšie pre kohokoľvek.

Stránka obsahuje naozaj veľmi veľa príkladov, možnosti čítania a vytlačenia si ukážok z rukopisov (zväčšovanie-zmenšovanie pomocou zoomu), vysvetľuje skratky a pod. Človek má pocit, že je znovu na prednáškach a cvičenia pomocných vied historických.

Obsahuje napríklad aj abecedu, resp. jednotlivé písmenká sú vybraté priamo z rukopisov, a každá podobná zaujímavá stránka (resp. učebná pomôcka) sa dá vytlačiť.

Každý cvičný text sa teda dá zoomovať, dá sa na ňom vyznačiť konkrétne miesto pre nazoomovanie, každý riadok je číslovaný, a každý text je prevedený do plného textu, čiže sa dá porovnať, ako postupujeme v čítaní starých textov.

Okrem písma sa venuje aj čísliciam. Tak som sa dozvedela, že oproti ostatnej Európe, kde sa 1=I, 2=II atd., sa v Anglicku používal iný sposob, kde 1=j, 2=ij a pod.

Stránka učí čítať texty - to znamená, že v “Interactive tutorial” si môžte vybrať od najľahšieho a postupne sa prepracovať na experta.

Úplne ma dorazila hra, v ktorej postupne vyplnate jednotlive kusky rukopisu (slova), a program vám ich kontroluje. Je to celkom zabava, pretože pri tom ešte rozptyluje “drevorezba”,na ktorej sa celá hra odohráva :-)

Je to veľmi príjemné a zábavné ponorenie do čítania starých anglických rukopisov. …tak dobrú zábavu :-)

Žiadne komentáre: