15.6.07

Národný archív Veľkej Británie deťom

Neuveriteľné. Viete si predstaviť, že niektorá naša inštitúcia (knižnica, archív, múzeum) by vytvorila interaktívne hry a aktivity pre deti??? A to nie je všetko…

Národný archív Veľkej Británie venuje veľkú pozornosť vzdelávaniu. Vo svojej časti venovanej učiteľom, rodičom a deťom (Teachers, parents and children) jednoduchou navigáciou umožňuje spoznať dejiny Anglicka, a vlastne aj vybrané svetové dejiny.

Napríklad hra The Tudors obsahuje nielen samotnú hru (súboj, kde si dieťa vyberie napr. koňa, výzbroj a pod.), ale aj vysvetlenia všetkých možných oblastí, ktoré sa týkajú tudorovcov a súbojov. Je tam napr. ukážka rukopisu (a keďže sa predpokladá, že dieťa, resp. jeho rodič ho neprečíta, tak obsahuje ak kliknutie na plný text). Na začiatku hry si má tiež vybrať aj znak, ktorý ho bude charakterizovať, preto hneď hra ponúka vysvetlenia k heraldike, a pravdaže nezabúda ani na zdigitalizované objekty, ktoré sa jej týkajú. Podobne je to pri všetkých hrách, v závislosti na veku detí a tématike.

V tejto časti sa nachádza niekoľko záložiek. Okrem časti hier pre deti tu môžme nájsť časť pre učiteľov, kde hned prvé ma zaujalo - Bring your students to The National Archives. To je teda iná propagácia ako u nás. Poriadajú rôzne workshopy a videokonferencie, a je už len na učiteľovi, čo vyberie.

Ďalej je tu záložka pre rodičov, cez ktorú mu archív prezentuje svoje aktivity, ako aj ponúka rôzne interaktívne možnosti poučenia hrou (Komenského princíp v plnom rozsahu). Napríklad si môžte zahrať puzzle, alebo poslať (naozaj krásne) e-pohľadnice.

Ďalšia záložka je niečo ako kútik učenia (Learning Curve). Naozaj prekvapivo veľa - a ešte k tomu zaujímavo podaných - informácií sa vyleje na človeka. Neviem prečo, ale vždy sa napokon dopracujem k nejakej listine, resp. rukopisu. Zaujímavé - z každého sa dá pekne prekliknúť na plný text, resp. transkripciu.

Odporúčam všetkým, nielen deťom, žiakom, študentom :-) Stránka je zaujímavá, hravá a hlavne preplnená usporiadanými a previazanými informáciami :-)

Žiadne komentáre: