15.6.07

Labyrint stredovekých štúdií

Stránka - The Labyrinth : Resources for Medieval Studies (sponzorovaná Georgetown University) - obsahuje abecedný zoznam predmetov, ku ktorým ďalej prináša rôzne zdroje.
Vyhľadávať rôzne zdroje sa dá podľa kategórii, resp. predmetov(ých hesiel), ale aj - v druhej časti stránky - je možné postupným špecifikovaním vybrať len tie zdroje, ktoré naozaj potrebujeme, a teda nemusíme čítať príliš dlhý zoznam.

Pokiaľ ste si mysleli, že neviete nájsť veľa zdrojov ku kultúrnemu, či historickému dedičstvu Európy (a sveta), tak vás táto stránka vyvedie z omylu (tento blog aj Labyrint ;-).

Niečo o stránke (voľný preklad - anglickú verziu nájdete na tejto stránke) - “The Labyrinth” prináša voľne dostupné, organizované e-zdroje z oblasti stredovekých štúdií, a to vďaka www serveru Georgetown University. Obsahuje jednoduché menu a linky, ktoré spájajú s databázami, službami, textami a obrazmi iných serverov v celom svete. Každý používateľ môže nájsť “ariadninu niť” (dokonca aj k nej sa nachádza na stránke vysvetlenie: Ariadne’s thread) cez bludisko informácií na webe.

Tento projekt nie je iba organizovanou štruktúrou pre e-zdroje stredovekých rukopisov, ale slúži tiež ako model pre jednoduché, spolupracujúce projekty v iných oblastiach výskumu. The Labyrinth projekt je “open-ended” a navrhnutý tak, aby mohol rásť a meniť sa, a to v závislosti na rozvoji technológii a stredovekých štúdií.

Žiadne komentáre: